MENTORING

Doordat inwoners die hulpverlening ontvangen vaak te maken hebben met complexere hulpvragen, ervaren zij in vaker problemen bij het aangaan en onderhouden van sociale contacten. De wederkerigheid die in vriendschappen, familiare relaties en burencontact wordt gevraagd kunnen zij vaak moeilijk bieden. Het zijn juist deze contacten die nodig zijn voor duurzaam herstel, het creëren van zelfvertrouwen en het terugkrijgen van eigen regie. Wanneer dit wordt versterkt kan de aangereikte hulpverlening duurzaam integreren en eerder worden afgeschaald. Wanneer eigen netwerk ontbreekt of niet toereikend is, is de mentor de schakel tot het kunnen hebben van ‘normaal’ contact. De mentor en hulpverlener werken in elkaars verlengde.

Een heldere werkwijze waarin samenwerking, afstemming, rolverdeling binnen de grenzen van vrijwilligerswerk centraal staan is noodzakelijk.

UP! werkt met de MVier-werkwijze, wat inhoudt dat elke mentor wordt getraind en wordt begeleid tijdens het traject door de coördinator.